Dbanie o zęby wydaje się takie proste, ale dlaczego regularne szczotkowanie nie chroni zębów przed próchnicą? Przyczyna leży w diecie, a dokładnie w przemysłowym produkowaniu żywności.
Obecnie próchnica jest jedną z chorób cywilizacyjnych, a jej sprawcą są węglowodany proste, znajdujące się przede wszystkich w cukrze i produktach mącznych, takich jak białe pieczywo czy makaron. W złej diecie prawie każdy posiłek zawiera węglowodany, które tworzą kwasy obniżające Ph płytki nazębnej sprzyjającej rozwojowi bakterii i powstaniu próchnicy. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe prowadzą do demineralizacji. Bardzo szybko zaczyna brakować wapnia, a wtedy organizm pobiera go z miejsc, gdzie jest go najwięcej, czyli z zębów. To z kolei sprawia, że zęby są pozbawione minerałów i szybko tworzy się próchnica.
Częste mycie zębów nie wystarczy, by uchronić się przed próchnicą. Regularne wizyty u dentysty oraz odpowiednio zbilansowana dieta to tak samo ważne elementy jak codzienne szczotkowanie.
Dieta powinna być bogata w składniki mineralne oraz bardzo różnorodna. Białko jest bardzo cennym składnikiem zapobiegającym powstawaniu próchnicy nazębnej, podobnie jak tłuszcze nienasycone oraz witaminy z grupy B. Zdrowe zęby potrzebują także wapnia, fosforu, potasu, magnezu i fluoru.
Zdrowy organizm to zdrowe zęby i piękny uśmiech, dlatego zachęcamy do spożywania pełnych wartości i bogatych w minerały posiłków.